ÇEVRE DOSTU KAMP NEDİR?

post-title

ÇEVRE DOSTU KAMP NEDİR?
EKOLOJİK KAMP
Günümüzde değişen ekolojik düzen ve çevre kirliliği ile doğamız büyük bir tehdit altında. Kamp hayatı özünde doğayı takdir etmek ile ilgilidir. Temelinde doğaya saygılı bir çerçevede ilerleyen kamp hayatı bilinçsizce yapıldığında maalesef doğaya zarar veriyor. Sadece çöpleri geride bırakmamak değil, bitki örtüsüne zarar vermeden yapılan bir kamp çevre dostu kamp olarak adlandırılır.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜNLER TERCİH ETMEK
Kamp ekipmanları seçerken uzun vadede çevreye vereceği zararı düşünerek, sürdürülebilir malzemelerden kullanıldığından emin olmak gerekir. Örneğin plastik veya üzerinde sert kimyasallar uygulanmış malzemeler yerine pamuk, kenevir gibi doğal malzemeler veya atık su şişelerinden geri dönüştürülerek üretilmiş ürünler tercih etmek çevre dostu kamp için atılacak ilk adımdır.

UZUN ÖMÜRLÜ EŞYALAR KULLANMAK
Kamp yaparken asıl amaç şehirdeki fazla eşyalardan kurtulmak, sadeleşmektir. Minimal düzeyde eşya ile kamp yapmak da tek kullanımlık ürünler ile kamp yapmak demek değildir. Kullan at tabaklar, plastik çatal bıçak yerine kırılmaz malzemeden yapılmış mutfak gereçleri tercih edilmelidir.

ÇEVRE DOSTU BULAŞIK YIKAMA TEKNİKLERİ
Tekrar kullanılabilir, kırılmaz kaplar ile kamp yaparken bulaşık yıkamak, tüketilen su hacmi ve kullanılan zararlı kimyasal temizleyiciler nedeniyle çevre kirliliğine sebep olan etkenlerdendir. Su miktarını optimum düzeyde tutmak için biri temizlemek diğeri durulamak için iki farklı kap kullanmak etkili bir teknik olacaktır. Temizlik ve dezenfektasyon için sert kimyasallar yerine biyolojik olarak doğada çözülebilen doğal temizleyiciler kullanmak çevreye vereceğiniz zararı minimuma indirecektir.

KİŞİSEL BAKIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Sadece kamp malzemelerinde değil kişisel temizlik ve bakım ürünlerin de sürdürülebilir ve zararlı malzemeler barındırmıyor olması oldukça önemlidir. Güneş koruyucu, nemlendirici ve saç bakım ürünleri gibi en çok kullanılan ürünlerin içerikleri kontrol edilerek tamamen doğal ve organik olanları seçilmelidir.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMAK
Günlük hayatımızda elektrikli ürünler hayatımızın her alanında kolaylık sağlıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte güneş enerjisi de oldukça geliştir. Kamp yaparken de elektrik ihtiyacımızı güneş enerjili cihazlarla gidermek etkili bir çözüm olacaktır.

ETKİLİ YİYECEK PLANI OLUŞTURMAK
Kamp alanlarına getirilen çoğu yiyecek malesef tüketilmeden çöp oluyor. Bunun önüne geçmek için tüketilecek yiyecek miktarını hesaplamak önemli. Aynı zamanda paketli yiyecekler kullanmamak, yiyecekleri soğutucu veya kamp kaplarında depolamak karbon ayak izimizi minimuma düşürecektir.