Karavan Hayatı Nedir?

post-title

Karavan Hayatı Nedir?
Geleneksel bir tatilden çok daha düşük maliyetle öne çıkan karavan hayatı, iyi bir planlama ile mükemmel bir serüveni de beraberinde getiriyor. Kapsamlı bir hazırlık sürecinin ardından konforlu bir yaşam standardı da sunabilen konaklama şekli, özgür bir hayata açılan bir kapı! 
Nerede konaklayacağım diye düşünmeden, ne yiyeceğinizi hesap etmeden, aklınıza gelen hemen her yerde karavanla tatil yapma lüksüne kavuşabilirsiniz.

Karavanda Hayat Nasıldır, Nasıl Yaşanır?
Karavan en basit şekliyle, minimum ölçüde yaşam standartlarınızı karşılayan yatak, oturma birimi ve mutfak gibi donanımlara sahip, hareketli yaşam alanlarıdır.
 
Karavan hayatını seçtiğinizde, öncelikle her bir gününüzün deneyimle geçeceğini ve her gün bir şey daha öğrenebileceğinizi unutmamalısınız. Bu dinamizm sizi ayakta tutan en büyük etken olur.
 
Seyahat süresince de yeni yerler keşfetmeniz mümkün. İletişim yönünüz de bu noktada gelişecektir, her gün yepyeni ve farklı insanlar size bambaşka dünyaların kapısını aralar.
 
 Karavan Yolculuğuna Çıkmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?
Karavan hayatı deneyimlemeye başlayacakların ya da halihazırda yeni başlayanların dikkat etmesi gereken birçok nokta mevcut. 
 

  • Doğru karavan seçimi: Karavanların boyutları değişiklik gösterir. Seyahatinizi kaç kişilik planladığınız nasıl bir araç seçmeniz gerektiği konusunda yön verici olacaktır. Bununla birlikte farklı karavan modelleri de bulunur. Pick-up, gözyaşı karavan ya da motokaravan gibi farklı modeller arasından tercihinize göre bir seçim yapabilirsiniz. Her modelin kendi içinde avantajı ve dezavantajı bulunur. Bundan dolayı seyahate katılacak kişi sayısına ve yanınızda taşıyacağınız eşyalara, konfor beklentinize göre hareket etmeniz önemli. 
 
  • İhtiyaç Duyacağınız Malzemeler: Bir yolculuğa çıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi ihtiyaç duyulan malzemeleri almaktır. Gideceğiniz yere göre ihtiyaç duyacağınız ekipmanlar değişiklik gösterir. Genel anlamda ise akşam saatlerinde lazım olabilecek fener, herhangi bir arızaya karşı alet edevat çantası gibi pek çok malzemeyi yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca uzatma kablosu ve su hortumu gibi çeşitli malzemeleri taşımak da avantajlı olacaktır. 
 
  • Elektrik ve Su İhtiyacınızla İlgili Planlama Yapın: Karavan hayatında en çok ihtiyaç duyacağınız ekipmanlardan birisi aküdür. Elektrik olmadan birçok ekipmanı kullanamazsınız. Akü sayesinde ihtiyaç duyacağınız elektriğe ulaşabilirsiniz. Aracınızda güneş paneli kullanarak panel yardımıyla da elektrik depolayabilirsiniz. Su depolarından hortum aracılığıyla da su temin edebilirsiniz. 
 
  • İlk Yardım Malzemeleri Bulundurun: Karavan hayatında ne zaman ne yaşanacağını bilemezsiniz. Bunun için her zaman bütün tedbirleri, güvenlik önlemlerini almak gerekir. Yanınızda yaşanabilecek olumsuzlukları engelleyebilmek adına ilk yardım çantası taşımanız faydalı olacaktır. Ayrıca yola çıkmadan önce aracınızın da genel durumunu kontrol etmeniz ve eksiksiz yola çıkmanız yaşayabileceğiniz sorunların önüne geçer. 

Karavanın Olmazsa Olmazları Nelerdir?
Karavanda yaşamak oldukça eğlencelidir. Zamanın hiç önemli olmadığı, istediğiniz saatlerde herhangi bir yere gidebilmenize olanak tanıyan bir yaşamdır. Bu yaşamı daha konforlu kılmak içinse olmazsa olmaz karavan ihtiyaç listesi yapmanız gerekir. Karavanla seyahat ederken yanınızda bulundurmanız gereken, olmazsa olmazlarınız ise şunlar…
 
  • Katlanır Masa ve Sandalye: Karavan seyahati sırasında birçok noktada durabilirsiniz. Manzarasını beğendiğiniz bir yerde, kamp alanında veya canınızın istediği ve uygun olan herhangi bir noktada. Bir noktada durduğunuz zaman masanızın üstüne eşyalarınızı kolayca yerleştirebilirsiniz. Sandalyeniz sayesinde manzaranın güzel olduğu herhangi bir alanı seyre dalabilirsiniz. Sandalyenizi yerleştirebilir ve oturarak anın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. 
 
  • Mutfak Malzemeleri: Çatal, tabak, bıçak, tencere, baharatlık… Bir evin mutfak ihtiyaçları kadar olmasa da minimum düzeyde, hayatınızı devam ettirebilmeniz için karavan hayatının olmazsa olmazlarınız arasında bulunur. 
 
  • Pervane: Eğer aracınızda klima yoksa yaz sıcaklarında sizi rahatlatacak bir pervane çok işinize yarayacaktır. 
 
  • Gölgelik: Seyahatin tadını çıkarmak için dinleneceğiniz yerlerde kullanabileceğiniz gölgelik, küçük şemsiyeler alabilirsiniz.
 
  • Orta Boy Çadır: Eğer kamp yaşamını seviyorsanız yanınızda orta boy çadır da taşıyabilir ve akşamları çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 
  • Karavanın İç Yapısı: Karavanların içinde banyo, tuvalet gibi parçalar yerleştirilebilir ancak her araçta bunlar yoktur. Yüksek konforla bir seyahat isteyen kişiler tuvalet ve banyo gibi özelliklerin bulunduğu araçları tercih edebilir.
 
Karavan Hangi Ehliyet ile Kullanılabilir?
Karavanların birden fazla modeli vardır. Her modelin ağırlığı değiştiği için gereken ehliyet türü de buna bağlı olarak değişir. Eğer azami yükü 3.500 kg’ı aşmayan bir motokaravan kullanacaksanız B sınıfı ehliyet alabilirsiniz. Azami yükü 3.500 kg’ın üstüne çıktığı zaman ise C sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulur. Motokaravanlar genellikle 3.500 kg altında azami yüke sahip olduğu için ekstra ehliyet almadan varsa B sınıfı ehliyetinizi kullanabilirsiniz.
 
Çekme karavan kullanmak istiyorsanız ehliyet için yine ağırlık düzeyine dikkat etmek gerekir. Ağırlık 750 kg’ın altındaysa B, C, D sınıfı ehliyetler bu araçları kullanmanız için yeterlidir. 750 kg’ın üstünde bir çekme karavanla yolculuk yapmak istiyorsanız yeni bir ehliyete ihtiyaç duyarsınız.  Bu belgeler de BE, DE ve CE olarak sınıflandırılır.

Karavan Nereye Park Edilir?
Karavanların farklı tiplere ayrılması ehliyeti etkilediği gibi park yerini de etkiler. Bundan dolayı karavan nereye park edilir sorusuna motokaravan ve çekme modeller için ayrı cevap verilebilir. Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız. Birçok bölgede park için uygun alanlar mevcuttur. Buralarda konaklayabilir ve dinlenme sırasında hizmetlerden faydalanabilirsiniz. 

Karavanda Kaç Kişi Seyahat Edebilir?
Karavan içerisinde seyahat edebilecek kişi aracınızın ruhsatına göre değişir. Karavan modelleri M1 sınıfına girer ve bu da maksimum 9 kişinin seyahat edebileceği anlamına gelir. Ancak genellikle 2, 4 ve 6 kişilik karavanlar öne çıkar. 

750 KG Üstü Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Gerekir?
750 KG üstündeki bir karavanı kullanabilmeniz için D sınıfı ehliyet gerekir.

Çekme Karavanda Seyir Halinde Yolcu Taşınır mı?
Çekme karavanda seyahat halinde yolcu taşınmaz.

Motokaravan Köprülerden Geçebilir mi?
Motokaravanınızı şehir içinde kullanabilir, M1 sınıfı araç olduğu için köprülerden de geçebilirsiniz.



Karavanda Her Mevsim Yaşanabilir mi?
Karavan hayatı her mevsim yaşanabilir. Mevsime, hava koşullarına göre yaşam daha zorlaşabilir. Ancak bu yaşamaya engel değildir. Bazı önlemler alınarak yaşamaya devam edilebilir.

Karavan İçin Gerekli Enerji Kaynakları Sağlanabilir mi?
Karavananınız için gerekli enerji kaynağını akü sayesinde sağlayabilirsiniz.